fbpx

Plesmanduin is een plek met een bijzondere geschiedenis

historie

BIJZONDER VERLEDEN, VEELBELOVENDE TOEKOMST

Plesmanduin is een plek met een bijzondere geschiedenis. Een plek die generaties voor ons al inspireerde om Den Haag verder te brengen. Bijvoorbeeld in 1830 door een kanaal te graven naar Scheveningen, dwars door de toen nog natuurlijke duinen heen. Doel: Den Haag een uitgang van en naar zee geven. Om het kanaal te financieren werd zand uit de duinen gewonnen en per zandschuit vervoerd over de spranken (kanaaltjes), die onder meer onder het Monument van Plesmanduin doorliepen. De sprank onder het Monument stroomt nog steeds. Voor de bewoners van Plesmanduin komt aan die sprank een royale steiger om lekker te ontspannen in de zon.

Plesmanduin: bijzonder Haags cultuurgoed

Met de bouw van het monumentale KLM-hoofdkantoor voegde Albert Plesman (grondlegger KLM) een nieuw hoofdstuk toe aan de toen al bijzondere geschiedenis van de plek. Goede vriend van Plesman, Dirk Roosenburg tekende voor het markante ontwerp dat we nu het Monument noemen. Een ontwerp waarin veel stijlelementen uit de Nieuwe Haagsche School te vinden zijn. Zowel binnen als buiten. Zoals de in de oog springende daklijsten en de repeterende staanders in de gevels.

En nu, bijna 200 jaar later, schrijven wij samen met de nieuwe bewoners en gebruikers verder aan de geschiedenis van dit bijzondere stukje Den Haag. Met de realisatie van woongebied Plesmanduin met unieke services en faciliteiten, kan hier een nieuwe generatie wonen, werken en leven.

ARCHITECT

Dennis Hofman

Architect Dennis Hofman is betrokken bij de gehele ontwikkeling; van transformatie van het Monument tot aan de ontwerpen van de nieuwbouw appartementen. Hij wil inspirerende gebouwen, interieurs en buitenruimten creëren die de leefomgeving verbeteren. Zijn bureau (De ArchtitectenKombinatie) ontwerpt heldere oplossingen voor complexe binnenstedelijke opgaven.

Het monument

Een opvallend kenmerk van het Monument Plesmanduin zijn de vleugels die haaks op elkaar staan. De gevels zijn uniform met repeterende, gelijkvormige ramen. Betonnen kaders rondom iedere rij ramen doen het gebouw hoger lijken. Elke vleugel heeft een bijzondere kop. Stuk voor stuk uniek, maar ook herkenbaar. Deze structuur verbindt de drie naoorlogse vleugels onderling, maar maakt ook de overgang naar de vooroorlogse vleugel heel vanzelfsprekend.

Op deze website treft u een aantal impressies en uitgewerkte indelingssuggesties aan om een beeld te geven van de architectuur van de woningen. Aan deze impressies evenals de indelingssuggesties kunnen geen rechten worden ontleend. De getoonde keuken, materialen en uitvoering behoren niet standaard tot de inrichting en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.