historie
Plesmanduin is een plek met een bijzondere geschiedenis. Een plek die generaties voor ons al inspireerde om Den Haag verder te brengen. Bijvoorbeeld in 1830 door een kanaal te graven naar Scheveningen, dwars door de toen nog natuurlijke duinen heen. Doel: Den Haag een uitgang van en naar zee geven. Om het kanaal te financieren werd zand uit de duinen gewonnen en per zandschuit vervoerd over de spranken (kanaaltjes), die onder meer onder het Monument van Plesmanduin doorliepen. De sprank onder het Monument stroomt nog steeds. Voor de bewoners van Plesmanduin komt aan die sprank een royale steiger om lekker te ontspannen in de zon.
Met de bouw van het monumentale KLM-hoofdkantoor voegde Albert Plesman (grondlegger KLM) een nieuw hoofdstuk toe aan de toen al bijzondere geschiedenis van de plek. Goede vriend van Plesman, Dirk Roosenburg tekende voor het markante ontwerp dat we nu het Monument noemen. Een ontwerp waarin veel stijlelementen uit de Nieuwe Haagsche School te vinden zijn. Zowel binnen als buiten. Zoals de in de oog springende daklijsten en de repeterende staanders in de gevels.
En nu, bijna 200 jaar later, schrijven wij samen met de nieuwe bewoners en gebruikers verder aan de geschiedenis van dit bijzondere stukje Den Haag. Met de realisatie van woongebied Plesmanduin met unieke services en faciliteiten, kan hier een nieuwe generatie wonen, werken en leven.
Volg onze socials
Vind-ik-leuks bekijken
Historie en eigentijds wonen komen samen in Monument Plesmanduin. Voor de transformatie naar wooncomplex zijn een ...
Vind-ik-leuks bekijken
Wonen in de lofts van Monument Plesmanduin is ‘exceptional living’ in Den Haag. Rustig gelegen en stijlvol wonen met ...
Vind-ik-leuks bekijken
Een wandeling maken in het park of aan het strand, een terras pakken of winkelen in het gezellige centrum van Den Haag.